23.1.14

Ik voel me verf

‘Mag ik een portret van je maken en wil je daar dan een gedicht over schrijven?’
Deze vraag stelde portretfotograaf Joost Bataille aan vijftig Nederlandse en Vlaamse stadsdichters. In het boek, dat ik voor hem mocht ontwerpen, komen foto’s en gedichten samen. Ze doen verslag van de ontmoeting tussen fotograaf en dichter.
De titel van het boek ‘Ik voel me verf’ is afkomstig uit een van de gedichten.

detail van de gedrukte stofomslag en een linnenstaal


Het is een klassieke uitgave geworden: een linnen band met foliedruk en daaromheen een stofomslag. Een duidelijke wens van de fotograaf. Ook de schutbladen ogen klassiek, met een patroon van de letter ‘v’ (van het woord ‘verf’ uit de titel van de bundel) op een blauwe ondergrond. Een Franse titelpagina en de titelpagina openen de bundel.
De vijftig gedichten zijn gezet in de Collis, een elegante schreefletter en van deze tijd. De gedichten staan telkens op de linkerpagina en de vijftig portretfoto’s in zwart-wit vullen de rechterpagina’s.

de schutbladen

De stofomslag en het binnenwerk zijn gedrukt op het papier Arcoprint Milk van Fedrigoni. Een papiersoort waar ik nog niet eerder mee heb gewerkt. Het is een heel tactiel papier dat gevoelsmatig bijna dezelfde oppervlaktestructuur heeft als het linnen. Mooi hoe dat weer bij elkaar komt. Ik verwacht veel van de uiting van de zwart-wit portretten op dit papier, dus ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat.

Nog even wachten. Het boek komt eind deze maand uit en is dan te bestellen bij uitgeverij Zuurkoolmetworst met ISBN 978-90-821734-0-6.

Gedrukt bij Drukkerij Tienkamp in Groningen.

Geen opmerkingen: