1.8.13

Franse geveltypografie

Eind mei plaatste ik mijn laatste blogbericht. Daarna volgde veel werk, waardoor ik mezelf geen tijd gunde voor het maken van een nieuwe blogpost. En vervolgens togen we naar Frankrijk om er een fijne zomervakantie door te brengen. Nu ik weer terug ben, hoop ik weer vaker een bericht te plaatsen. Ik vind het zo leuk om te delen wat me opvalt of waar ik mee bezig ben.


Deze blogpost gaat over een fenomeen wat ik met name in Frankrijk tegenkom, geveltypografie. In Nederland zie je het ook weleens, maar het lijkt wel of ze er in Frankrijk patent op hebben. In ieder dorpje is er wel een aantal gevels wat nog vagelijk een schildering van een vroegere reclameboodschap of winkelaanduiding laat zien. Vaak nog in prachtige, zij het ietwat vervaagde kleuren.
Een oud gevelbord hergebruikt. Op de onderste foto lees je vertikaal
de tekst 'Tabac & ...' De rest van de tekst is onleesbaar.  

Op de website tussentaalenbeeld.nl schrijft de auteur Henk van Faassen dat geveltypografie een vorm van archeologie is geworden, nostalgische archeologie. Ik vind het een mooie omschrijving. Je kunt er sporen van het verleden in vinden en je fantasie laten werken. De vorm van de letters doet denken aan lang vervlogen tijden, 'toen men nog kalm langs alle aankondigingen en aanprijzingen wandelde'. Op zijn site vind je meer voorbeelden van geveltypografie.

Geen opmerkingen: