29.10.12

Etsy op bezoek bij Piet Hein

Tijdens de Dutch Design Week vindt de Hello Etsy conferentie plaats (Etsy, de Amerikaanse website met handgemaakte en tweedehandsspullen van over de hele wereld). Aangekondigd als 'een bijeenkomst voor eigenaren van kleine bedrijven die contact willen leggen met collega's, nieuwe vaardigheden willen leren en deel willen uitmaken van de beweging die een betere wereld wil bouwen' klinkt dit veelbelovend. Op het programma staan interessante sprekers dus mijn ticket bestel ik snel.

Zaterdag is de ontvangst in een sfeervolle ruimte met hoog plafond op het werkterrein van Piet Hein Eek in Eindhoven. Ik zoek een plek uit met goed zicht op het podium. De zaal is al aardig gevuld en het zal gauw beginnen.

Matthew Stinchcomb opent de conferentie. Vanaf het begin bij Etsy betrokken en vandaag host. Hij vertelt dat Etsy begon als alternatief om kleine ondernemers een marktplaats te bieden voor hun producten. Opgericht door meubelmaker Robert Kalin in 2005 die moeite had zijn werk via de gangbare commerciële wegen aan de man te brengen.




Janine Vangool, uitgever, redacteur en ontwerper van het mooie tijdschrift Uppercase is de eerste spreker. Ik bewonder haar werk enorm en geniet van haar magazine (for the creative and the curious) dat ieder kwartaal op mijn deurmat valt.
Haar verhaal over hoe ze als klein meisje al bezig was met het ontwerpen van tijdschriften inspireert. Lang gewerkt als freelance grafisch ontwerper en sinds 2009 volop bezig met Uppercase. Haar presentatie heeft ze opgedeeld in hoofdstukken alsof het een boek is wat je leest. Ieder hoofdstuk sluit ze af met lessen die ze heeft geleerd in verschillende fases van haar leven. Ik noem er een paar:
• Maak dingen die je mooi vindt
• Creëer jouw niche door te maken en te doen
• Er is altijd ruimte voor kwaliteit
• Vertrouwen in eigen mogelijkheden en talenten is essentieel voor succes

Een volgende spreker die me opvalt is Diana van Ewijk. Ze maakt o.a. deel uit van Mamamarketing en heeft daarnaast nog twee bedrijven. Onder de titel How-to: DIYmarketing geeft ze een persoonlijke presentatie en slingert ze de ene marketingtip na de andere het publiek in. De eerste slide die ze toont is er een met een spreuk van Dr. Seuss en zet een goede toon voor de rest van haar presentatie:
'Today you are You,
that is truer than true.
There is no one alive
who is Youer than You.'



Ondertussen probeer ik de tips en informatie van de verschillende sprekers bij te houden in Evernote. Om straks alles nog eens terug te lezen en toe te passen in mijn eigen beroepspraktijk. Ik krijg in ieder geval veel energie van deze vrouwen.

Het hoogtepunt van de dag is voor mij de presentatie van Satish Kumar. Een voormalig monnik van 76 en activist op het gebied van vrede en een beter milieu.
Hij citeert een Indiase kunstenaar: 'An artist is not a special kind of person. But every person is a special kind of artist'. In zijn vurig betoog wil Satish Kumar duidelijk maken dat we samen een verandering in de economie teweeg kunnen brengen. Door het zelf te maken, je goede kant veel meer te cultiveren, je passie te volgen en hierdoor een duurzame economie te bereiken. Hij brengt zijn woorden met de nodige humor, een paar keer rollen de tranen van het lachen over mijn wangen. Wat geweldig dat zo'n man met zoveel levenswijsheid zijn ervaringen wil delen op dit podium.

Natuurlijk mag Piet Hein Eek niet ontbreken in zijn eigen 'huis', waar we te gast zijn. Hij praat over het begin van zijn bedrijf en hoe het is gelopen. Er wordt hem weleens is gevraagd wat zijn volgende stap is, nu hij zo groot is geworden. Hij heeft de vroegere keramische werkplaats van Philips als werkterrein en dit is een behoorlijk gebouw met flink wat ruimte. Wat is zijn volgende doel? Hij doet gewoon wat hij leuk vindt. Mooi als je zo je bedrijf kunt voeren.


Illustrator Kim Welling en andere succesvolle Etsy-verkopers delen in het afsluitende panel:
• Blijf positief
• Begin, neem kleine stapjes en gebruik feedback om beter te worden
• Heb plezier in wat je doet







Hoewel ik geen Etsy-shop heb, is alles wat ik vandaag heb gehoord ook bruikbaar voor mij als eigenaar van een ontwerpbureau. Toch begint er wel iets te kriebelen: zal ik ook? Terwijl alle verhalen, informatie en gedachten nazinderen in mijn hoofd, loop ik naar het restaurant op het terrein van Piet Hein Eek. Daar geniet ik van een heerlijke maaltijd. Omringd door nog meer design en de prikkelende energie van de Dutch Design Week. Wat een gave dag!


Alle gebruikte foto's zijn afkomstig van www.facebook.com/EtsyNL
Mijn eerdere blogposts over Uppercase zijn hier en hier te vinden.

18.10.12

Berkenbos en oever








Het is herfstvakantie. Terwijl mijn dochters schilderen, neem ik de tijd om illustraties voor mijn Sketchbook te maken. Ook deze keer een combinatie van dieren die mijn dochter tekende en mijn tekeningen. In de blogpost van vorige week is meer te lezen over het Sketchbookproject.

11.10.12

Het rode schaap en de groene laarsjes

Mijn dochter van vier doet niets liever dan tekenen. Het is het eerste waar ze naar vraagt als ze 's ochtends beneden komt: 'Mama, mag ik tekenen?'
Ze is zo vrij in het bedenken van figuurtjes, wezentjes en andere zelfbedachte creaturen die op het tekenpapier komen. Ze inspireert me met haar onbegrensde ideeën.
Dit jaar doe ik, net als vorig jaar, mee aan het Sketchbook Project. Ik heb een eerste illustratie gemaakt voor mijn schetsboek. Het is een combinatie van twee figuurtjes, die ik heb gebaseerd op een tekening van mijn dochter, en mijn eigen illustratie.
Mijn idee is om op iedere pagina een andere combinatie te maken met een creatie van haar en die van mij. Het lijkt me leuk dat ik dan een verzameling van creativiteit gebundeld heb in mijn, eigenlijk in ons schetsboek.





Tekeningetje van mijn dochter















































'The Sketchbook Project 2013' is geïnitieerd door de Brooklyn Art Library in New York. Mijn volgetekende schetsboek gaat straks mee in een reizende tentoonstelling in 2013 langs allerlei steden in Canada en de Verenigde Staten. Iedere creatieveling op welk gebied dan ook kan deelnemen aan dit project en krijgt na inschrijving een schetsboek thuisgestuurd.