Twee opvallende verpakkingen zijn die van de Tigra-sigaretten. Ze zijn heel eenvoudig van opzet. Een knappe vrouw gehuld in een tijgerpakje kijkt je verleidelijk aan. De achtergrond heeft een kleur of is wit en er staat weinig tekst op. De bovenste verpakking heeft een groene achtergrond en draagt de naam Tigra, de verpakking op de foto eronder heeft dit al niet meer nodig. Het tijgermeisje zegt (bijna) genoeg, op de vermelding 'Royal Filter' na.
Ik vind dat de oplossing met alleen het gezicht van het tijgermeisje het sterkst is. Een krachtig en eenvoudig beeld met een sterke blik. Haar knappe gezicht met het 'tijgermutsje' spreekt voldoende tot de verbeelding. Het beeld van de witte verpakking waar het meisje tot aan haar middel te zien is spreekt me minder aan, hier wordt teveel getoond en het tijgerpakje is humoristisch en bijna aaibaar. Dat doet af aan de verleiding die de groene verpakking wel uitstraalt.
De typografie van deze verpakking past beter bij het tijgermeisje. Het is een stevige letter in kapitalen in tegenstelling tot de romantische scriptletter waarin 'Royal' is gezet op de witte verpakking. Dit ligt verder weg van de krachtige uitstraling van het tijgermeisje.
Het blijkt de Antwerpse Angelina Saey (1933-1979) die poseerde als tijgermeisje en deze Belgische sigaretten een gezicht gaf. Tragisch aan haar einde gekomen zoals je hier kunt lezen.
De Amerikaanse kunstenaar Al Moore werd ingehuurd door de sigarettenfabrikant Vander Elst om haar te vereeuwigen. In de jaren 50 en 60 groeide zij uit tot een sekssymbool in België (bron wikipedia).