17.7.12

Textielmuseum Tilburg

Op mijn verlanglijstje had ik al heel lang een bezoek aan het Textielmuseum in Tilburg staan en tijdens mijn vakantie heb ik het bezocht. Het is een mooi museum op een historische plek in een historisch pand, de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co., ooit één van de grootste werkgevers in Tilburg.

Relatie
Wat ik zo mooi vind aan het museum is dat er een duidelijke relatie is tussen het verleden en het heden. Het begint al met de architectuur. Het historische pand heeft een prachtige ingang gekregen via een modern entreegebouw.

bron: www.nederlandsdesign.com

Koord
Als je binnenkomt vallen direct de hoge met koord omspannen banken op in het café-gedeelte van het museum. Banken gemaakt van een buizenframe dat geheel omspannen is door honderden gekleurde koorden. Ontworpen door Bertjan Pot.


bron: www.bertjanpot.nlLab
Oud en nieuw is met elkaar verweven in het museum. Na de machinekamer waar de stoommachine nog draait kom je in het Textiellab waar vakmensen samen met ontwerpers en kunstenaars fantastische stoffen uit de moderne weefmachines laten rollen. Heel fascinerend dat je als ontwerper jouw schets, jouw idee kan verwezenlijken in bijvoorbeeld een stof of een tapijt. 
Met verschillende technieken als breien, tuften, borduren en laseren kun je jouw idee tot leven brengen in deze prikkelende ontwerpfabriek. Ik kreeg er ook ontwerpkriebels van!

bron: theauberginecoat.wordpress.comDe ontwerper Bertjan Pot heeft een ontwerp gemaakt voor tafellinnen. In dit filmpje over zijn project 'Font of the loom' word je meegenomen door het ontwerpproces van een font dat heel fijn geweven kan worden. Ook krijg je een goede indruk van het Textiellab.Patroon
Het is smullen van de grafische patronen op de stoffen van De Ploeg die te zien zijn in de tijdelijke tentoonstelling 'De Ploeg: Sterke stoffen 1923 - 2012'. Samen met o.a. affiches, werktekeningen, meubels en reclamefilmpjes van vroeger is het fijn dwalen door deze kleurige opzet. bron: www.textielmuseum.nl
Een hele inspirerende en zinderende omgeving deze oude textielfabriek. Ik zou er een hele dag door kunnen brengen. Dus ja, een aanrader!

Geen opmerkingen: